Bármilyen okból történik is, fogaink elvesztése komoly traumával jár. A fogpótlás készítéséhez alkalmazott hidakat vagy kivehető protéziseket sokan meglehetősen kényelmetlennek és esztétikailag sem megfelelőnek találják. A fogbeültetés, vagyis fogászati implantátum segítségével történő fogpótlás jóval nagyobb stabilitást és nagyságrendekkel jobb rágóképességet biztosít. A tökéletes biztonságérzet mellett a fogimplantátum másik előnye, hogy esztétikai hatása is kitűnő. A fogimplantátum tehát a páciensek életminőségének javítását szolgálja.

A fogbeültetés valójában nem fog-, hanem műgyökér-beültetést jelent. A fogbeültetéshez használatos műgyökereknek napjainkban már több mint száz típusa ismeretes. A beavatkozás előtt minden esetben felmérjük pácienseink állapotát, röntgennel pontosan feltérképezzük anatómiai adottságait, az egészségi állapotáról pedig anamnézis lap segítségével veszünk részletes információkat.

A fogimplantátum behelyezéséhez a megfelelő szájhigiénia elengedhetetlen. A műtéti területnek minden esetben gyulladás-mentesnek kell lennie, így a beavatkozás előtt el kell látni az esetleges problémákat:
 • fogágybetegség
 • fogkő
 • szuvas fog
 • fertőzés

A műtét utáni minél gyorsabb gyógyulás érdekében a kezelőorvos a beteg táplálkozási és dohányzási szokásairól is információkat gyűjt.

A fogászati implantátum

A fogászati implantátum lehet részleges vagy teljes, a fogbeültetés (vagyis a beépített foggyökerek száma és elhelyezkedése) minden esetben attól függ, hogy hány fogról van szó. Teljes fogsor elkészítéséhez pl. felül nyolc-tíz, alul hat-nyolc műgyökér szükséges, amelyekre az implantáció után 3-4 hónappal kerül majd a külön megtervezett fogazat.

Milyen esetekben ajánlható fogászati implantátum?

 • Egy vagy két hiányzó fog esetén (nincs szükség a szomszédos fogak lecsiszolására)
 • hátsó, rágó fogak hiánya esetén
 • teljes fogatlanság esetén

A fogimplantátum tehát alkalmas a kifejlett fogak pótlására, legyen szó akár egyetlen fog vagy a teljes fogsor hiányáról.

A gyakorlati tapasztalat azt mutatja, hogy a titán fogászati implantátum nagymértékben csökkenti a fogágy sorvadását, így célszerű a fogak elvesztése után célszerű minél hamarabb elvégeztetni a beavatkozást. A fogbeültetés alkalmas a balesetben elvesztett, kitört fogak pótlására is.


A műtétet helyi érzéstelenítéssel végezzük, de igény szerint altatásban is végezhető. A beavatkozás teljesen fájdalommentes, a fogbeültetés nem jelent nagyobb megterhelést a szervezet számára, mint egy egyszerű foghúzás. A fogimplantátum behelyezését követően duzzanat jelentkezhet, fájdalom léphet fel, ami gyógyszerekkel és jeges borogatással kezelhető.

Mitől függ a fogbeültetés sikeressége, kilökődhet-e a fogimplantátum?


Nem lehetséges hosszú távú siker a szájhigiéniás szabályok szigorú betartása nélkül. A fogászati implantátum ugyan sokkal erősebben kötődik a csonthoz, mint a valódi fogak, ugyanakkor az ínnyel való kapcsolata sokkal gyengébb. Emiatt a nem megfelelő fog- és szájápolás a beültetett fogak körül nagyobb rombolást képes véghezvinni, mint a szájüreg más részeiben.

Az előírások pontos betartásával a fogimplantátum egy életen át kitarthat.

Kinek nem javasolt implantátum behelyezése? Nem végezhető fogbeültetés fiatal korban (mivel ekkor még az állcsontok fejlődésben vannak), illetve egyes betegségek esetén:

 • súlyos vérképzőszervi betegségek
 • súlyos cukorbetegség, és az ehhez társuló mikro keringési zavarok
 • rákos megbetegedés
 • erős dohányzás
 • túlzott alkoholfogyasztás
 • drogfüggőség
 • gyermekeknél az állcsontok növekedésének befejeződése (kb. 14 éves korig) előtt

Az általunk használt fogászati implantátum típusok: Alpha Bio; Nobel Active; Nobel Replace

Térkép

Kapcsolat